Laura’s Bakery: Het Basisbakboek

img_5613
Naast hardlopen vind ik het ook heel erg leuk om in de keuken te staan. Als je me vraagt wat ik leuker vindt, bakken of koken, dan kies ik voor bakken. Meer omdat ik een echte zoetekauw ben en ik dat echt niet kan weerstaan. Natuurlijk is een lekkere maaltijd bereiden ook heel erg leuk maar zet een mes op mijn keel en je krijgt het eerdergenoemde antwoord. Maar goed, to the point. Een tijdje geleden bestelde ik het basisbakboek van Laura’s Bakery bij Bol.com. Het zou nog enkele weken duren voordat hij op de mat zou vallen maar voordat ik het wist was hij daar; Het Basisbakboek van Laura’s Bakery. Regelmatig bestel ik een boek met recepten en stel het me enorm teleur, nieuwsgierig wat ik van dit boek vind?

6250-1485-lauras-bakery

In het bakboek staat vooral de basis centraal. Zo worden de ongeschreven bakregels besproken en wordt er per onderdeel een basisrecept geschreven. Na het basisrecept worden er allemaal mogelijke variaties besproken. De hoofdthema’s zijn als volgt: Vullingen en toppings, Koekjes, Cakes, Brownies, Zandtaartdeeg, Biscuit en Schuimpjes. Naast de recepten wordt er ook per thema uitgelegd hoe je kan zien dat een baksel gaar is en hoe je deze het beste (zowel gebakken als ongebakken) kan bewaren. In de recepten is geen rekening gehouden met allergieën, wel is er aan het begin van het boek een hoofdstuk te vinden met ‘te vervangen producten’. Mocht je je meel willen vervangen kan je in dit hoofdstuk lezen waarmee je dit kan doen. Heel prettig als je een keer iets niet in huis hebt of als je echt door bijvoorbeeld een allergie genoodzaakt bent om met andere producten te bakken.

Maar goed, genoeg over de inhoud, laten we bakken!
img_7878
Het eerste recept wat ik uitprobeerde waren de koffiekoekjes. Een duidelijk recept waarbij er op je hart gedrukt wordt dat je het deeg echt lang genoeg moet laten rusten in de koelkast. Dus wie ben ik om daar niet naar te luisteren? Het recept was makkelijk en duidelijk uitgelegd en ik wist precies wat ik moest doen. Misschien zijn ze nog niet zo mooi als op de foto maar ik ben tenslotte ook geen meesterbakster als Laura, ;). Persoonlijk mag van mij het koekje wat knapperiger zijn maar in het boek wordt zelfs beschreven hoe je dit kan toepassen. Iedereen heeft tenslotte een andere smaak dus dat is wel handige extra informatie!

img_7895
Hmm brownies! Bij het zien van het basisrecept en alle variaties hierop begint mijn maag heel hard te rommelen en wensen mijn hersenen om brownies. Ik besloot om bij de basis te beginnen. Maar jeetje, wat was dit een hel! Niet alleen door het boek maar ook omdat ik gewoon onhandig was. In eerste instantie ging het mis bij het smelten van de producten, de suiker smolt niet gelijk maar moest deze ook smelten? In het boek staat ‘tot alles is gesmolten’ maar duurde dat werkelijk zo lang? Smolt suiker zo makkelijk op een laag vuur? Met alle verhalen en vraagtekens in mijn achterhoofd ging ik door en mislukte het smelten volledig.. Jep eigen schuld, dikke bult. Snel naar de supermarkt voor nieuwe chocolade want daar had ik helaas niet meer genoeg van door mijn mislukte poging.

Poging #2. Ik besloot deze keer rustig van start te gaan en deed de verschillende ingrediënten één voor één in de pan, op deze manier kon ik het beter controleren dacht ik. De suiker deed ik als laatste schepje voor schepje in de pan in de hoop dat het een egale gesmolten massa werd. Helaas gebeurde dit niet heel snel en de suiker bleef duidelijk zichtbaar. Met mijn eerste poging nog op mijn netvlies besloot ik dat ik het zo zou laten en Laura voor de volgende keer om hulp zou vragen. Dus Laura, HELP!? Ik ging verder met het recept en maakte brownies, helaas aan de zijkanten iets aangebrand en niet zo lekker als dat ze volgens het recept moeten zijn maar daarbij geef ik mezelf de schuld door het knullige bereiden. Misschien kwam het door mijn ongeduldige gedrag maar ik weet zeker dat andere mensen hier echt de meest smeuïge brownies uit dit recept kunnen halen.

Note to myself: Wees geduldig en geef het de volgende keer langer de tijd. Waarschijnlijk moest de substantie warmer worden zodat de suiker ook zou smelten.

img_7876

Oké klaar voor mijn mening? Ik vind het boek écht een aanrader! Ik word helemaal wild van alle informatie en de recepten die in dit boek naar voren komen. Gewoon normale en lekkere recepten zonder ellendig lange ingrediëntenlijstje en de nodige superfoods. Gewoon een lekker oudhollands kookboek, daar zal mijn oma het misschien niet mee eens zijn maar ach. Stuk voor stuk zijn de foto’s echte plaatjes en de vormgeving is simpel maar in mijn ogen perfect! Het enige nadeel wat ik heb ondervonden is mijn brownie vraagstuk maar ik weet zeker dat goed gaat komen want ik wil het liefste alle variaties op de brownies vandaag nog maken! Helaas komt Oma’s appeltaart niet in het boek voor maar gelukkig hebben we daar haar site voor.

Laura, mijn complimenten! Een heel leuk boek met heel veel handige, bruikbare informatie! Je bedoeling was om mensen meer kennis te geven over bakken en ik weet zeker dat dat je op deze manier gaat lukken!

Het boek is onder andere te koop bij bol.com voor €24,95. Een eerlijke prijs voor de informatie en hoeveelheid recepten die je wordt gegeven.

Lijkt het je wat? Ik weet zeker dat ik je in ieder geval nog regelmatig zou spammen met baksels die uit dit boek komen!

Live Laugh Love,
Michelle

2 gedachtes over “Laura’s Bakery: Het Basisbakboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *